Budování domu „parazitů“: Jak Bong Joon Ho a jeho tým udělali nejlepší set roku

Návrh koncepce „parazitů“



Neon

[Poznámka editora: Tento příspěvek obsahuje spoilery z „Parasite“. ”;]

Korejský režisér Bong Joon Ho získal ocenění „Parasite“, oceněné Palme d'Or, za jeho hluboký vhled do válečného konfliktu, ale jeho scénografický design je stejně působivý: Film shledává, že chudá rodina přechází do zámožné domácnosti v parku a postupně bere za jejich životy a odhadem 60 procent parazitů ”; se koná v bohatém rodinném domě Park. Většina diváků si nemusí uvědomit, že celá sada byla postavena od nuly.

Ve filmu byl tento zázrak moderní architektury navržen fikčním architektem jménem Namgoong Hyeonja. Po pravdě řečeno, byl to duchovní tvůrce produkční produkce „Parasite“ Lee Ha Jun.

'Protože dům pana Parkea je postaven architektem v příběhu, nebylo snadné najít ten správný přístup k navrhování domu,' vysvětlil Lee v přeloženém e-mailovém rozhovoru se společností IndieWire. 'Nejsem architekt, a myslím si, že je rozdíl v tom, jak si architekt představí prostor a jak dělá návrhář výroby.' Upřednostňujeme blokování a úhly kamery, zatímco architekti vytvářejí prostory, ve kterých lidé skutečně žijí, a tak navrhují kolem lidí. Takže si myslím, že přístup je velmi odlišný. “

Podle Bonga výzvou, kterou dal svému tvůrci inscenace „Snowpiercer“, bylo nejen vytvořit věrně „vizuálně krásný“ soubor, ale jeviště, které sloužilo přesným potřebám jeho fotoaparátu, kompozic a postav a zároveň ztělesňovalo bohatá témata jeho filmu . V rozhovoru pro Indii uvedl Bong domov jako „svůj vlastní vesmír uvnitř tohoto filmu.“ Dodal, že ho potěšilo slyšení, že slavní režiséři letošní poroty v Cannes - mezi které patřili Alejandro Gonzalez Iñarritu, Yorgos Lanthimos a Kelly Reichardt. - byli všichni přesvědčeni, že se film odehrával ve skutečném domě. Po pravdě řečeno, Bong požádal svého produkčního návrháře, aby vytvořil „otevřenou sestavu“ postavenou na venkovním pozemku.

Rodinný dům Park je jedním z nejúžasnějších kusů produkčního designu v nedávné filmové paměti a příběh za jeho vytvořením přidává zcela novou vrstvu složitosti k mistrovskému dílu Bongu. Zde Bong a Lee přeruší přístup s exkluzivními obrázky z procesu návrhu. Rozhovory byly zhuštěné a upraveny pro přehlednost.

Návrh koncepce „parazitů“

Neon

Více parazitů v jednom domě

Bong: Myslím, že to, co je na tomto filmu opravdu jedinečné, je tato myšlenka infiltrace a to je něco, co pocházelo z mého [raného zaměstnání] zkušenosti jako lektor. Když jsem doučoval, opravdu jsem se cítil, jako bych infiltroval tuto rodinu, a odtud pocházela moje inspirace, ale nakonec jsem chtěl vyprávět příběh o lidech kolem mě, kteří nejsou zločinci, kteří pronikají do konkrétního domu.

Takže to je spoiler, ale v příběhu, a nikdo neříká, že by v hostiteli měl být pouze jeden parazit, takže příběh je o zjištění, že již v hostiteli se usadili paraziti, mnohem dříve. Líbí se mi však publikum, které by vstoupilo, aniž by to vědělo o druhé polovině, takže nemohu jít do podrobností.

Musel jsem důmyslně navrhnout dům sám. Je to jako jeho vlastní vesmír uvnitř tohoto filmu. Každá postava a každý tým mají prostory, které převezmou, aby se mohly infiltrovat, a také tajné prostory, které neznají. Takže dynamika mezi těmito třemi týmy a dynamikou prostoru byla velmi propojená a myslím si, že kombinace skutečně vytvořila zajímavý prvek tohoto filmu.

twd sezóna 8 finále

Lee: Pokud vím, režisér Bong měl při psaní scénáře na mysli skutečného architekta, ale neovlivnilo to design domu pana Parkea. Opravdu jsem upřednostnil blokování, které bylo nastíněno ve skriptu režiséra Bonga. Měli jsme spoustu rozhovorů, zatímco jsme se dívali na půdorys, který načrtl při psaní skriptu.

Režisér Bong již měl při psaní scénáře na mysli konkrétní blokovací prvky - herci ’; cesta přes obývací pokoj a zahradu, cesta dolů po schodišti z druhého patra na jídelní stůl, poloha, která umožňuje herci diskrétně prohlédnout kuchyň z druhého patra schodiště, cesta z kuchyně dolů do suterénu, cesta od suterén dolů do tajného bunkru, na cestu z garáže do obývacího pokoje atd.

Bong: Příběh jen požadoval všechny tyto věci, pokud jde o blokování, jako kdyby někdo byl v určité pozici, jiná postava na ně musela špehovat; pokud někdo přijde, musí se za roh schovat jiná osoba. Takže tyto velmi základní prostorové vztahy mezi postavami již byly navázány.

Lee: Bylo důležité navrhnout prostor, který splňuje tyto požadavky na blokování. Samozřejmě, že byly připraveny na změnu v závislosti na úhlu kamery, ale určili jsme polohu kamery, zatímco jsme navrhovali prostor tak, aby se odrážel v celkovém designu. Navrhl jsem strukturu, která je široká a má spíše hloubku než výšku, takže dům vyhovuje poměru stran 2,35: 1.

Návrh koncepce „parazitů“

Neon

pod sluncem film

'Vysoko a nízko'

Bong: Cinefilům lze připomenout „vysokou a nízkou“ Akira Kurosawa. V takovém případě je struktura jednodušší a silnější. Japonský název je „Nebe a peklo“. Na vrcholu kopce je bohatý člověk a dole je zločinná struktura. V zásadě je to stejné v „Parazite“, ale s více vrstvami.

Protože příběh je o bohatých a chudých, je to samozřejmě přístup, který jsme museli vzít, pokud jde o navrhování zvuku a osvětlení. Čím chudší jste, tím méně slunečního záření máte, a to je také to, jak je to ve skutečném životě: Máte omezený přístup k oknům. Například v sekci „Snowpiercer“ ocasní auta neměla žádná okna a u domů v suterénu máte velmi omezené množství slunečního světla během dne - možná 15 nebo 30 minut - a tam se film otevírá.

Ve skutečnosti jsme pro tyto scény v „Parazitu“ používali přirozené osvětlení. Všechny naše sady, bohatý dům a chudý dům, byly postaveny na venkovních pozemcích.

Lee: Dům pana Park je venkovní sada postavená s ohledem na směr slunce. Směr slunce byl klíčovým bodem při hledání venkovních pozemků. Během našeho požadovaného časového rámce jsme si museli pamatovat polohu slunce a podle toho určovat polohy a velikosti oken. Pokud jde o praktické osvětlení, DP [Hong Kyung Pyo] měl konkrétní požadavky týkající se barvy. Chtěl sofistikované nepřímé osvětlení a teplo z wolframových světelných zdrojů. Před postavením sestavy jsme s DP několikrát navštívili pozemek, abychom zkontrolovali pohyb slunce v každém okamžiku, a společně jsme se rozhodli o umístění setu.

Návrh koncepce „parazitů“

Neon

Front Garden jako Family TV

Lee: Interiér a exteriér jsme nezastřelili samostatně; Museli jsme prostě vytvořit dokonalý dům… Hlavní dvorek, který uvidíte, jakmile vstoupíte do domu, i dvorek, byly postaveny speciálně pro film. Přední dvůr byl klíčovým důvodem, proč musel postavit dům pana Parkea. Režisér Bong už měl herce ’; blokování v mysli.

Bong: Pro tu poslední scénu, kdy otec vyšel do zahrady, jsme měli hodně slunečního světla a je to všechno přirozené osvětlení. Je velmi obtížné získat tu samou náladu nebo obrázek s umělým světlem, a proto jsme při sestavování scény kladli tolik pozornosti. Střelili jsme to ráno, když jsme měli hodně slunce.

Lee: To je důvod, proč obývací pokoj v prvním patře pana Parka nemá televizi. Režisér Bong zmínil, že architekt v příběhu Namgoong Hyeonja postavil obývací pokoj v prvním patře, aby ocenil zahradu. Takže jsme vytvořili okenní stěnu v souladu s poměrem stran 2,35: 1 a chtěl jsem, aby se velký obývací pokoj a zahrada na obrazovce cítily jako pěkná fotografie.

Pro dům pana Parkea jsme nepoužívali mnoho barev. V interiérech jsme k zvýraznění kontrastu s exteriérem používali převážně tmavé dřevo a materiály se šedým tónem a umístili jsme praktická světla se žlutým tónem k vytvoření sofistikované a teplé atmosféry. Během výstavby jsme to naplánovali tak, abychom mohli volně upravovat teplotu barev a barvy barev praktických světel.

Sestup do hustoty

Lee: Dům pana Parkea je minimální, přehledný, velký a uspořádaný. Je to velký dům s velkou zahradou skládající se z kontrolovaných barev a materiálů - kontrastem k sousednímu suterénu. Na rozdíl od bohatého domu je polosuterénní čtvrť Kitaek pestřejší, ale opět jsme minimalizovali barevné tóny co nejvíce, takže nevystoupil žádný konkrétní tón. Místo toho jsou textury hrubé a prostor je hustší ve srovnání s bohatým domem. Chtěl jsem ukázat rostoucí hustotu, která odráží třídní rozdíl mezi vyvýšenými a nižšími oblastmi, jak se vzhled mění z bohatého domu na polosuterénní čtvrť.

statistika znásilnění trůnů

Jedná se o příběh o soužití, ale oba jsme si byli s ředitelem Bongem jisti, že musíme také prokázat jasný kontrast. Tento kontrast je maximalizován tím, jak se vzhled sousedství postupně mění, když rodina nekonečně sestupuje shora dolů.

Bong: Pro tuto sekvenci s rodinami Kitaeků, kteří šli domů v dešti, se stává dočasný silniční film - silniční film z kopců do nižších podzemí, z bohatých čtvrtí do chudých čtvrtí. Opravdu jsem chtěl, aby se tato sekvence cítila, jako by spojovala bohaté sousedství s chudší čtvrtí v reálném čase. To je jedno jedinečné trvání. Déšť teče skrz celou celou sekvenci.



Lee: Ve vyvýšených čtvrtích Soulu jsou skutečné domy s vysokými zdmi a velkými zahradami. Schodiště je však jedním z klíčových vizuálních prvků tohoto filmu. Režisér Bong byl velmi přesný s jeho požadavkem, že všechno musí nadále sestupovat shora dolů. Vzhled čtvrtí se musel postupně měnit. Aby bylo možné dokončit celkový vzhled a prostornost filmu, muselo být více deště a více vody.

Bojovali jsme však s četnými schodišti na místě - s četnými elektrickými vedeními a schodišti, které vidíme, když rodina sestupuje. Bohatý dům pana Parka i polosuterénní dům Kitaekova domu mají v domovech několik schodišť různé velikosti. Jdou nahoru a dolů. Při práci na filmu jsem nikdy nevytvořil tolik schodišť.

Bong: Je důležité, aby se postavy pohybovaly dolů, ale důležitější je, že se s nimi pohybuje voda: Voda teče shora dolů, do bohatých čtvrtí k chudým a tyto postavy nad tím nemají kontrolu. Voda, která s nimi teče, nakonec zaplaví celý jejich domov. Myslím, že je to opravdu smutný prvek této sekvence.

Záplavy v suterénu

Lee: A proto hlavní hrdinové žijí v této jedinečné struktuře domů v suterénu. Nepřidal jsem to, abych jen ukázal velmi korejský prvek příběhu. Za tím je konkrétnější význam, protože polosuterén je v podstatě středem vysoké a nízké. Existuje strach, že můžete spadnout ještě níže, ale stále cítíte naději, že jste stále napůl nad zemí, takže to opravdu odráží tento mezní prostor, ve kterém jsou, a prostory v tomto filmu jsou ještě více rozčleněny a všechny propojeno velmi komplikovaným schodištěm.

Byla to sada. V Koreji existují skutečná místa s podobným vzhledem, ale sestavu jsme postavili, protože jsme museli zaplavit celé okolí. Přesto jsme se chtěli vyhnout tomu, aby to vypadalo jako soubor. Prostor jsme považovali za jiného herce. Řekl jsem umění a stanovil oddělení, že místo toho, abychom se pokusili stavět Kitaekovo polosuterénní sousedství, měli bychom to prostě přivést.

Dostali jsme spoustu nápadů z míst, která byla přestavěna, a vytvořili jsme silikonové formy skutečných cihel z těchto čtvrtí, abychom si vytvořili vlastní. Mnoho uměleckých děl bylo zapojeno z uměleckých, scénografických a podpůrných oddělení. Šli jsme kolem najít kachlové dveře, okenní křídla, okenní clony, okna, brány, kouřové trubky, elektrické vedení a podobně. Strávili jsme spoustu času žádáním o svolení je vzít a koupit. Nalezení materiálů trvalo měsíce. A pak jsme je začali umisťovat na scénu, která byla již poněkud navržená.

Byly případy, kdy jsme museli upravit design, protože velikosti dveří byly různé a tento proces nakonec vytvořil úplně jiný prostor. Pokud o tom přemýšlíte, lidé, kteří žijí v těchto čtvrtích, tráví desítky let opravováním a opravami věcí a hodně se liší od toho, jak bývaly domy. Okolí se tedy začalo rozšiřovat a scházet jeden po druhém a nakonec vytvářet podrobnosti o prostoru.

'Parazit'

… A ta koupelna

Lee: Takto byl prostor popsán ve skriptu režiséra Bonga. Vzpomínám si na skript, který tomu říkal chrám exkrementů. V Koreji máme strukturu tzv. Semi-suterénních domů a některých semi-suterénních koupelen. Uvažovali jsme však úhly kamery pro úpravu velikosti a rozměrů prostoru tak, aby záchod mohl být co nejblíže stropu.

Během vysoké školy jsem dočasně žil v suterénním domě, který vypadal úplně stejně se spolubydlícím, a tak jsem na ty časy při vytváření prostoru myslel. Vzpomínám si, že jsem si stěžoval, jak plesnivá a nepohodlná byla ta koupelna, ale zjistil jsem, že si vzpomínám na tyto vzpomínky, abych navrhl přesně stejný prostor.



justvps.com

Nejlepší Články

Kategorie

Posouzení

Funkce

Zprávy

Televize

Sada Nástrojů

Film

Festivaly

Recenze

Ocenění

Pokladna

Rozhovory

Clickables

Seznamy

Videohry

Podcast

Obsah Značky

Ocenění Season Spotlight

Filmový Vůz

Ocenění Sezóna Spotlight

Ovlivňovače